Skopleje

Giv dine sko de bedste betingelser for et langt og lykkeligt liv, ved at pleje dem jævnligt. Velplejede sko holder længere og ser flotte ud - og det tager måske slet ikke så lang tid som du tror!

Ved daglig brug af skoen anbefaler vi at gennemføre en plejerutine hver 14. dag – vind og vejr spiller også en afgørende rolle i forhold til, hvor ofte det er nødvendigt.

Herunder kan du se, hvordan du bedst plejer de forskellige materialer:

Sko i glat læder

Vi anbefaler at alle lædersko imprægneres 2-3 gange inden brug. 

Bruges skoene dagligt, bør de imprægneres ca. hver 14. dag (især vigtigt ved vintersko og -støvler). Pletter, jord mv. på skindet kan fjernes med en fugtig klud eller renses med combi cleaner.

For at opfriske farven og fugte skindet bruges skocreme. Til sorte sko anbefaler vi sort skocreme, mens de øvrige farver kan plejes med matchende farve eller en neutral skocreme.

Hvis det skal gå hurtigt, kan du bruge en shoeshine svamp til en hurtig opfriskning af skoen. Shoeshine og combi cleaner kan dog ikke erstatte pleje med skocreme.

Du kan også bruge læderfedt, men da læderfedt og skocreme ikke mixer godt, bør man vælge enten eller. Skindet kan dog blive en tand mørkere når det har fået en gang læderfedt, til gengæld behøver man ikke at imprægnere, da det ligger en beskyttende hinde om læderet.

Sko i ruskind og nubuck

Vi anbefaler at alle ruskinds- og nubuck sko imprægneres 2-3 gange inden brug. 

Bruges skoene dagligt, bør de imprægneres ca. hver 14. dag (især vigtigt ved vintersko og -støvler). Ruskind og nubuck må ikke tørres af med en fugtig klud. Lad i stedet skoen tørre og børst snavset væk med en ruskindsbørste - er dette ikke nok kan du bruge en combi cleaner der renser i dybden og fjerner de fleste stridige pletter. Herefter behandles med ruskindspleje og/eller imprægnering. 

For at pleje ruskind og nubuck bruges ruskindspleje, der er super godt til at opfriske farven og fugte ruskindet/nubucken. Skoen duppes forsigtigt med væsken med påføringssvampen. Du kan bruge ruskindspleje løbende når skoene trænger til en farveopfriskning - evt. blot på spidsen af skoen som ofte er lidt mere udsat.

Glittersko 

Glitteret er monteret oven på et stykke kanvas med et ægte læderfoer på bagsiden. Skoen skal ikke have nogen pleje eller imprægnering, da glitteret og kanvas i sig selv er delvis vandafvisende og imprægnering eller andre pleje produkter kan gøre glitteret mat. Hvis der skulle kommer lidt snavs på skoene, kan du ganske forsigtigt bruge en fugtig opvredet klud til at ”duppe” det væk.

Glitter rester fra produktionen kan drysse en smule af ved de første dages brug. Overfladen er sart ved direkte kontakt mod hårde slibende overflader, ved stød og slag eller anden uhensigtsmæssig brug.

Kanvas/Tekstil sko 

Kanvas/tekstil er mere sart end sko i læder. Det er derfor vigtigt at disse imprægneres før brug og med jævne mellemrum. Det er vigtigt at imprægnere med god afstand, ca. 30 cm. fra skoen, så der ikke kommer skjolder fra imprægneringsvæsken.

Gummistøvler 

Vores gummistøvler er lavet af 100% naturgummi og bør jævnligt plejes med gummistøvlepleje, f.eks. et silikone produkt, der sikrer at snavs, salt og andet skidt ikke kan arbejde sig ind i naturgummiet og misfarve gummistøvlen. Samtidig forlænger plejen støvlens levetid, da naturgummiet holdes blød og fleksibel og ikke tørrer ind, hvilket kan give sprækker eller misfarvninger. 

Sko i lak og kroko

Sko i lak og kroko tåler ikke imprægnering, hvorfor du endelig ikke skal imprægnere dem. Lak kræver stort set ingen vedligeholdelse. Man kommer langt med en fugtig klud til at fjerne smuds og snavs. Herudover kan du købe en lakpleje, der renser og plejer lakken og giver det en flot glans. Lakpleje er uden farve og passer derfor til alle farver lak. 

Man skal dog være opmærksom på, at såfremt man får en rids i lakoverfladen, så kan man ikke gå ind og reparere/pudse lakken op – som man ofte kan på en almindelig læderoverflade.

Rågummisåler

Rågummi er et naturmateriale der kan reagere på både varme og kulde. Du bør derfor ikke efterlade sko med rågummisåler direkte i solen på en sommerdag - da sålen kan smelte i ekstrem varme og blive deform.

Rågummisålen kan blive hård og krystallisere over tid. Dette kan løses ved at stille skoen på en mellemvarm radiator under opsyn i ca. 30-60 minutter, eller til de er bløde og fleksible igen.

Hvis rågummisålen klistrer, kan det nemt repareres hos en skomager. Skomageren kan fjerne et tyndt lag af rågummisålen og herefter påføre talkum.

Undgå sure sko og fødder

Det er meget forskelligt hvor meget vores fødder sveder. Men især forede vinterstøvler og sandaler kan blive meget varme indvendigt og skoens sål fugtig. Derfor bør du give dine yndlingssko et par dages pause af og til, så de har mulighed for at tørre helt op. Det giver mindre dårlig lugt og et bedre klima for dine fødder.

Vær opmærksom på overskudsfarve 

Læder kan - ligesom tekstiler - afgive lidt farve i starten når man har skoene på. Mængden af overskudsfarve varierer og afhænger af hvor meget fugt/transpiration der afgives fra foden. Afgivelsen af overskudsfarven kan være mest markant i de mørkere farver, men kan også opleves fra lysere læder typer. Overskudsfarven forsvinder efter lidt tid og er ikke skadelig. Vi anbefaler derfor en mørk strømpe til at starte med, da overskudsfarven kan være tydelig på hvide sokker.

Hyppig brug af et imprægneringsprodukt kan forsegle de fleste farvepletter fra læder og beskytte læderet mod fugt og vand.

Man kan ikke vaske læder, som man vasker overskudsfarve ud af tekstiler i en vaskemaskine. Men hvis du vil vaske overskudsfarven af, kan du med forsigtighed lave en opløsning af 1 del vand og 1 del klar husholdnings eddike ( forhold 1:1 ) og med en klud, aftørre foret indvendig i skoen eller støvlen, evt. over et par gange, for at fjerne det værste overskudsfarve. Metoden kan ikke benyttes til overlæderet/ydersiden.  

Opbevaring udenfor sæson

Når sæsonen skifter og skoene skal pakkes væk, bør du pleje dem. Så kan du også glæde dig til at pakke flotte sko ud, når det igen bliver sæson. 

Rengør skoene alt efter materiale som beskrevet herover og rengør sålen godt. Når skoene er tørre kan de med fordel pakkes ned i en skoæske, der med sit tørre klima er det bedste sted at opbevare sko og sikre at skoene ikke bliver mast eller støvet.

Skoene skal helst ikke stå for varmt eller for koldt, men opbevares optimalt ved stuetemperatur.